Surówka z kapusty dwu-tygodniówka

4.93 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Należy wybierać jak najbielszą kapustę, ta bardziej zielona się nie nadaje, ma dużo gorszy smak.
Przepis mam od dawna jeszcze z czasów N.K. Od koleżanki Heleny P.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kapusta duża
    2 srednie marchewki
    1 duża biała cebula
    0,5 szklanki cukru
    Zalewa:
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki octu 10%
    2 łyżki Vegety
    Po 1 łyżeczce: cukru, soli i musztardy, u mnie rosyjska
    1 szklanka oleju u mnie z pestek winogron
Wystaw ocenę:

4.93 (148 ocen)

Zobacz również:

Surówki Przetwory

Surówka z kapusty dwu-tygodniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, dodać posiekaną cebulę i marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Posypać cukrem( 0,5 szklanki), wymieszać i odstawić na 20 minut.
    Zagotować składniki zalewy oprócz oleju, ten dodać na końcu, wymieszać. Gorącą zalewą zalać kapustę, wymieszać, odstawić do wystudzenia.
    Nałożyć w słoiki ugniatając, by wypchać pęcherzyki powietrza. Na wierzch wlać po kilka łyżek zalewy z kapusty.
    Zamknąć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Nadwyżkę można poddać pasteryzacji i użyć w innym terminie.
    Można nic już do niej nie dodawać, bo jest pyszna, ale można też wzbogacić ją dodając po otwarciu jabłuszko i trochę majonezu, wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować