Należy wybierać jak najbielszą kapustę, ta bardziej zielona się nie nadaje, ma dużo gorszy smak.
Przepis mam od dawna jeszcze z czasów N.K. Od koleżanki Heleny P.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 kapusta duża
2 srednie marchewki
1 duża biała cebula
0,5 szklanki cukru
Zalewa:
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu 10%
2 łyżki Vegety
Po 1 łyżeczce: cukru, soli i musztardy, u mnie rosyjska
1 szklanka oleju u mnie z pestek winogron
Surówka z kapusty dwu-tygodniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, dodać posiekaną cebulę i marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Posypać cukrem( 0,5 szklanki), wymieszać i odstawić na 20 minut.
Zagotować składniki zalewy oprócz oleju, ten dodać na końcu, wymieszać. Gorącą zalewą zalać kapustę, wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Nałożyć w słoiki ugniatając, by wypchać pęcherzyki powietrza. Na wierzch wlać po kilka łyżek zalewy z kapusty.
Zamknąć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Nadwyżkę można poddać pasteryzacji i użyć w innym terminie.
Można nic już do niej nie dodawać, bo jest pyszna, ale można też wzbogacić ją dodając po otwarciu jabłuszko i trochę majonezu, wg uznania.
Komentarze