To popularna surówka, którą przygotowuje się dość szybko. Jest bardzo smaczna, zdrowa, a zarazem prosta i tania w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do dań obiadowych czy z grilla. Będzie też miłym gościem na świątecznym stole :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 główki białej kapusty,
1 marchewka,
1 średnia cebula,
łyżka posiekanej pietruszki ( może być suszona),
płaska łyżeczka soli,
sos:
2-3 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego w lżejszej wersji),
2-3 łyżki mleka,
1 łyżka cukru,
1 łyżka octu z białego wina,
sok z 1/2 cytryny,
płaska łyżka ostrego chrzanu ( lub mniej jeśli lubimy łagodniejsze),
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Surówka coleslaw z chrzanową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wycinamy głąb i cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki na sos razem mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodajemy do sałatki, dokładnie mieszamy. Dodajemy również natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!
Komentarze