Strudel żurawinowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej żurawinę zasypujemy cukrem (3/4 szkl.), mieszamy i chowamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mąkę przesiewamy na blat, robimy wgłębienie i wsypujemy sól, dodajemy wodę i 25 g miękkiego masła. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i wkładamy ją do ogrzanego garnka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 30 minut.
2.W międzyczasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do miski, dodajemy żurawinę (odcedzoną z nadmiaru soku), rum i mieszamy.
3.Na stolnicy rozkładamy posypaną mąką ściereczkę, na niej rozwałkowujemy ciasto. Roztapiamy resztę masła. Ciasto smarujemy masłem i rozciągamy je na cienki prostokątny placek. Ponownie smarujemy ciasto masłem a następnie posypujemy tartą bułką (zostawiamy ok 3 cm bez bułki wzdłuż każdego brzegu).
4.Na cieście rozkładamy jabłka z żurawiną, posypujemy je cukrem, cukrem waniliowym i płatkami migdałów.
Ciasto zwijamy zaczynając o krótszego brzegu, na końcu dobrze sklejając brzegi rulonu.
Płaską i dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i układamy strudel tak, aby zakończenie było pod spodem. Wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem.
5.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wstawiamy strudel na około 50 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz smarujemy wierzch masłem.
6.Podajemy z sosem z malin i granatów przygotowanym według poniższego przepisu:
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małym garnku, zagotowujemy i gotujemy , cały czas mieszając, przez około 10 minut.
Komentarze