Strudel żurawinowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Żurawina, jabłko, migdały i ciasto z mąką pełnoziarnistą... dodałam sos z malin i granatów i odpłynęłam w błogiej rozpuście.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - Mąka Pełne ziarno: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 75 gramów
    - ciepła woda: 40 mililitrów
    - jabłka: 300 gramów
    - świeża żurawina: 200 gramów
    - cukier do posypania żurawiny: 0.75 szklanki
    - rum: 1 łyżka
    - bułka tarta: 25 gramów
    - cukeri do wypieków: 50 gramów
    - cukier waniliowy: 8 gramów
    - płatki migdałowe: 25 gramów
    SOS MALINOWO-GRANATOWY::
    - maliny: 1 szklanka
    - granat: 1 sztuka
    - drobny cukier: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strudel Desery

Strudel żurawinowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej żurawinę zasypujemy cukrem (3/4 szkl.), mieszamy i chowamy do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia mąkę przesiewamy na blat, robimy wgłębienie i wsypujemy sól, dodajemy wodę i 25 g miękkiego masła. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i wkładamy ją do ogrzanego garnka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 30 minut.
  • 2. W międzyczasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do miski, dodajemy żurawinę (odcedzoną z nadmiaru soku), rum i mieszamy.
  • 3. Na stolnicy rozkładamy posypaną mąką ściereczkę, na niej rozwałkowujemy ciasto. Roztapiamy resztę masła. Ciasto smarujemy masłem i rozciągamy je na cienki prostokątny placek. Ponownie smarujemy ciasto masłem a następnie posypujemy tartą bułką (zostawiamy ok 3 cm bez bułki wzdłuż każdego brzegu).
  • 4. Na cieście rozkładamy jabłka z żurawiną, posypujemy je cukrem, cukrem waniliowym i płatkami migdałów.
    Ciasto zwijamy zaczynając o krótszego brzegu, na końcu dobrze sklejając brzegi rulonu.

    Płaską i dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i układamy strudel tak, aby zakończenie było pod spodem. Wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem.
  • 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wstawiamy strudel na około 50 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz smarujemy wierzch masłem.
  • 6. Podajemy z sosem z malin i granatów przygotowanym według poniższego przepisu:
    Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małym garnku, zagotowujemy i gotujemy , cały czas mieszając, przez około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować