Strudel jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche, delikatne ciasto, które skrywa jabłkową obfitość.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
    120 g mąki ziemniaczanej
    150 ml oleju rzepakowego
    300 ml ciepłej wody
    90 g cukru
    szczypta soli
    100 g masła roztopionego

    nadzienie:
    1,5 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych
    sok z 1 cytryny
    łyżeczka cynamonu
    biszkopty
    90 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać ciepłą wodę, olej, dodać cukier. Wszystko zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
  • 2. Do wody dodać około 450 g mąki pszennej, mączkę ziemniaczaną, sól i całość wyrobić ręką lub wyrobić hakiem w mikserze na gładkie ciasto.
    Wyrobione ciasto przełożyć do miseczki wysmarowanej olejem, wierzch ciasta również posmarować olejem. Odstawić na około 1 h.
  • 3. Międzyczasie obrać jabłka i pokroić w bardzo cienkie plasterki (księżyce). Namoczyć rodzynki. Do jabłek dodać pokruszone biszkopty, celem ustabilizowania konsystencji jabłek. Dodać cynamon i miękkie rodzynki. Całość polać sokiem z cytryny, wymieszać.
  • 4. Gotowe ciasto podzielić na pół i wyłożyć na cienki obrus posypany resztą mąki. Wstępnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie rozciągać w rękach. Ma być bardzo cienkie. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni termoobieg.
  • 5. Rozwałkowany płat ciasta obficie skropić roztopionym masłem. Nałożyć połowę jabłek w formie wałka wzdłuż krótszego boku i pomagając sobie obrusem zwijać nadzienie jabłkowe w rulon. Będąc przy końcu, posmarowąć ostatnią część ciasta masłem wzdłuż jednym ruchem pędzla. Zwinąć rulon do końca. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta.
  • 6. Rulon ostrożnie przełożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto z wierzchu posmarować masłem. Piec tylko 10 minut, by jabłka się nie rozgotowały. Upieczony strudel wyjąć z piekarnika i przestudzony oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Podawać z kleksem niesłodzonej bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować