Strucla z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

krucho-drożdżowa

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki luksusowej typ 550
    10 dag drożdży
    20 dag masła
    15 dag i 1 łyżka cukru kryształu
    2 płaskie łyżeczki soli
    3 żółtka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki z górką jogurtu naturalnego
    3 łyżki z górką kwaśnej śmietany
    puszka gotowej masy makowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1acc32g 1. Do mąki dodać sól i schłodzone masło, pokroić nożem na mniejsze kawałki.
  • image-0dx55ym 2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 3 łyżkami śmietany.
  • image-1kcvxg3 3. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia
  • image-01mngjn 4. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt i ucierać do momentu, aż znikną kryształki.
  • image-13w40u4 5. Do masy jajecznej dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i wylać na mąkę z masłem, wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od stolnicy. Dać do lodówki na 10 -15 min.
  • image-0hv1lat 6. Masę makową przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką, aby powstała jednolita masa i zaniknął syrop. Podzielić na 3 części.
  • image-0vwqssv 7. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i posmarować makiem.
  • image-0ggfdvt 8. Zwinąć w rulony.
  • image-1dyvia5 9. Piec 40 min. na 190 stopni.
  • image-17xslvf 10. Wychłodzone posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Porady

Nie wyrastają tak okazałe jak z samego drożdżowego ciasta, ale są równie smaczne. Można zrobić 2 grubsze rolady lub 3 cieńsze. Wierzchnia warstwa ciasta nie odchodzi, nie używałam żadnego papieru, oprócz wyścielenia foremki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jogurt Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować