Strogonow

  • wyświetlono: 1756 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Strogonow po mojemu. Można powiedzieć gulasz , albo gęsta zupa. Bardzo sycące danie.

ewaeu
  • 100min

Składniki

800 g wołowego mięsa ( rozbratel )
500 g pieczarek
300 g puszka kukurydzy

2 duże cebule

2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

olej do smażenia
masło do smażenia

łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz czarny mielony do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Strogonow

  • 1. Mięso umyć , osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Partiami przesmażać mięso ( żeby się tylko zamknęło ) i przekładać do rondla.
    Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
    Przełożyć do rondla z mięsem i dodać listek , ziele i pieprz i zalać gorąca wodą tak , żeby mięso było przykryte. Gotować ok 60 min na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody.
    Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w plasterki. Na masełku przesmażyć pieczarki ( aż się zrumienią ) i dodać do rondla, a także dodać kukurydze z puszki.
    Dodać łyżkę musztardy , koncentrat pomidorowy , cukier, paprykę , sól i pieprz , wymieszać i jeszcze chwilę wszystko pogotować.
    Podawać z pieczywem.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

strogonowgulasz z wołowinąkreatywne_gotowanie10gęsta zupa z wołowiną
 

Komentarze

Podobne przepisy

a'la Strogonow

Dodane przez: aliss06

a'la Strogonow

Choć w oryginale Strogonow, a właściwie...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: RedakcjaPP

Boeuf Strogonow

Na mniej uroczyste okazje można...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: ilka_86

Boeuf Strogonow

Strogonow przyrządza się z mięsa...

strogonow

Dodane przez: paolineczka

Strogonow

Pyszne, sycące danie. Można je...

image-20h502e

Dodane przez: netia21

Gulasz a'la Strogonow

Moja wersja tego dania. Jak kto...

Strogonow

Dodane przez: ewelina090

Strogonow

Moja wersja tradycyjnego rosyjskiego...