Straciatella z białą i gorzką czekoladą, biszkoptem makowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj żółtka, zmiksuj. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj wszystko razem dokładnie, a zarazem delikatnie przy pomocy szpatułki. Na końcu wsyp mak i wymieszaj ponownie. Przelej na blaszkę 24 na 36 cm wyłożona papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Masa: żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. śmietanę ubij, pod koniec dodając porcjami mascarpone, cukier puder i zmiksuj. Podziel masę na 2 części. Do jednej dodaj czekoladę gorzką, a do drugiej czekoladę białą.
3.Na biszkopt wyłóż masę z białą czekoladą, powciskaj do środka kawałki truskawek, połóż lekko lekko zwilżone wodą herbatniki, masę z gorzką czekoladą, a do środka powciskaj winogrona. Ciasto schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny.
Komentarze