Sprawdzony chleb pszenno - żytni z otrębami

4.46 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po wielu próbach i zmaganiach nareszcie się udało... :) Oto dopracowana w najdrobniejszych szczegółach receptura idealna!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g maki żytniej
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki otrębów pszennych
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    jajko do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Sprawdzony chleb pszenno - żytni z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego kubeczka wsyp łyżkę mąki, dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
  • 2. W misce wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i otręby. Dodaj ciepłe mleko, wodę oraz pozostałe składniki. Następnie przełóż wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiaj aż do momentu, kiedy ciasto nie zacznie odchodzić od ręki (ok. 15 min). Gotowe podziel na dwie części i przełóż do wysmarowanych tłuszczem keksówek (można użyć także papieru do pieczenia i wtedy blaszek nie musimy już tłuścić). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 3. Wyrośnięte chleby piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 C przez godzinę. 10 min przed końcem pieczenia chleby posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Porady

podana porcja jest odpowiednia na 2 keksówki o długości 25 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mleko Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować