Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

miękki, ładnie wyrasta, bardzo smaczny

  • 4 godz.

Składniki:

  • zaczyn:
    10 dag drożdży
    15 dag mąki żytniej typ 2000
    500 ml wody
    5 dag otrąb z mąki graham
    1 łyżka cukru

    ciasto właściwe:
    10 dag mąki żytniej typ 2000
    1 kg mąki chlebowej typ 750
    500 ml letniej wody
    5 łyżek oleju słonecznikowego
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 łyżka soli himalajskiej białej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni Ciasta

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m4haq1 1. Drożdże rozpuścić razem z cukrem w wodzie, dodać otręby i mąkę. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-1dh3qbf 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników i wyrobić.
  • image-00fh8d6 3. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-0u3iamt 4. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać.
  • image-18f4uwc 5. Podzielić na 2 części i włożyć do foremek.
  • image-0lgddlw 6. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-0yn5emi 7. Piec w temp. 210 stopni 50 min.

Porady

Ciasto jest bardzo elastyczne, nie trzeba dużo podsypywać mąką. Otręby daję zawsze do zaczynu, mają więcej czasu żeby namoknąć, chleb po upieczeniu nie jest suchy. Porcja na 2 foremki o wymiarach: długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować