Chleb na zakwasie żytnim z małą ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich.
Składniki:
180 g mąki żytniej typ 720
250 g mąki pszennej typ 500
150 g aktywnego zakwasu żytniego
3 łyżki otrębów żytnich
10 g świeżych drożdży
230 g wody + 20 g do drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1, 5 łyżeczki soli
Chleb pszenno żytni z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy miksera wkruszyć drożdże dodać cukier i 20 g letniej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. Gdy drożdże zaczną pracować dodać resztę składników i zmiksować mikserem z końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.
Komentarze