Chleb pszenno żytni z otrębami

4.5 (194 ocen)

Chleb na zakwasie żytnim z małą ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich.

Składniki:


  • 180 g mąki żytniej typ 720
    250 g mąki pszennej typ 500
    150 g aktywnego zakwasu żytniego
    3 łyżki otrębów żytnich
    10 g świeżych drożdży
    230 g wody + 20 g do drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1, 5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenno żytni z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wkruszyć drożdże dodać cukier i 20 g letniej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. Gdy drożdże zaczną pracować dodać resztę składników i zmiksować mikserem z końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować