Potrawka z fasoli w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fasolę "czarne oczy " znalazłam w sklepie indyjskim i postanowiłam przygotować z niej danie. Myślę , że następny przepis z ta przepyszną fasolą zdobędę od sprzedawcy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *250g fasoli ( czarne oczy )
    *2 puszki pomidorów bez skóry
    *1/2 szklanki oleju
    *1 średnia cebula
    *4 ząbki czosnku
    *250 g pieczarek
    * kawałek cynamonu ( ok. 7cm w korze )
    *1 łyżeczka mielonego kminu
    *1 łyżeczka zmielonej kolendry
    *1/2 łyżeczki pieprzu cayene
    * 1/2 łyżeczki kurkumy
    * 1/2 łyżeczki imbiru zmielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z fasoli w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę "czarne oczy " przepłukać. Następnie przełożyć do garnka i zalać ok.1,5 litra wody. Przykryć.Doprowadzić do wrzenia. I gotować na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Później zdjąć z ognia . Odstawić na godzinę . Po godzinie odcedzić . W międzyczasie pokroić cebulę oraz czosnek w kosteczkę . A pieczarki w plasterki . W rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na niej cebulę oraz czosnek . Dodać korę cynamonową . Kiedy cebula będzie miękka dodać pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki będą przesmażone dodać pomidory z puszki. Przykryć rondel pokrywką i tak jeszcze gotować na małym ogniu około 15 minut. Po upływie podanego czasu dodajemy fasolę oraz przyprawy. I tak gotujemy jeszcze około 20 minut. Na końcu fasolę doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Porady

Nie ma potrzeby namaczać fasolki . Pieczarki pokrojone w plasterki dużo ładniej wyglądają na talerzu niż pokrojone w kostkę . Jeżeli nie mamy kminu rzymskiego możemy użyć zmielony kminek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować