Chrust

0 (0 ocen)

Chrust idealny na zakończenie karnawału.

Składniki:


  • 1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka mąki tortowej
    6 dużych żółtek
    4-5 łyżek gęstej śmietany
    1 łyżka spirytusu
    esencja rumowa lub waniliowa ( ok. 10 kropli)
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
    1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę przesiać , dodać rozmącone żółtka, śmietanę , sól, esencję rumową , alkohol, Wyrobić ciasto. Rozgnieść je dłonią na gruby placek, zwinąć i ubijać energicznie wałkiem do ciasta. Czynność należy powtórzyć wiele razy. Im więcej razy ubijemy tym ciasto będzie delikatniejsze. Ciasto rozwałkować dość cienko. Pociąć na długie romby. Każdy naciąć w środku i przewinąć. Kłaść na mocno rozgrzanym oleju. Smażyć do zrumienienia. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym . Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować