Spaghetti z soczystymi pulpecikami

4.5 (169 ocen)

Wypróbujcie mojego nowego przepisu- koniecznie!

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki: 500 g
    świeża bazylia, posiekana: 2 łyżki
    suszone pomidory, pokrojone w drobną kosteczkę: 110 g
    musztarda 1 łyżeczka
    jajo: 1 szt.
    olej i oliwa z oliwek
    biały pieprz: do smaku
    sól
    świeże pomidory, sparzone, hartowane, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę: 4 szt.
    cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę: 1 szt.
    czosnek, bardzo drobno posiekany: 3 ząbki
    świeża bazylia, drobno pokrojona: 20 g
    makaron spaghetti: 300 g
    ser żółty
    masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 70 g
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z soczystymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PULPECIKI
    Suszone pomidory kroimy i razem z mięsem mielonym wrzucamy do miski. Bazylię siekamy i 2 łyżki dodajemy do mięsa. Dodajemy 1 małą, płaską łyżeczkę musztardy, następnie doprawiamy białym pieprzem i solą. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, następnie dodajemy 1 jajo i wyrabiamy mięso na gładką, jednolitą masę.
    Smarujemy ręce oliwą. Z mięsa formujemy małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
    SOS
    Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy odrobinę wody. Mieszamy. Chwilę podgotowujemy. Gdy sos zaczyna się gotować, nastawiamy wodę na spaghetti.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. W międzyczasie mieszamy sos. Jeśli sos zaczyna zbyt mocno gęstnieć, dodajemy ponownie odrobinę wody. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety (po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe). Całość posypujemy posiekaną bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.
    Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g sera Grana Padano, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 3-4 pulpetów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować