Z jesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Sycące danie dla kilku osób.
40 min
Składniki:
opakowanie makaronu spaghetti
kilka lisków bazylii
Spaghetti z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa mielonego. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym pokrojoną drobno dymkę. Dobrze wyrobić mięsną masę i formować małe kulki. Pulpety podsmażyć na rozgrzanym oleju.
2.Sos:
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do czasu powstania sosu. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec zblendować, by uzyskać gładki sos.
3.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Połączyć z sosem i pulpecikami i podgrzać.
Komentarze