Spaghetti z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z jesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Sycące danie dla kilku osób.

  • 40 min

Składniki:


  • opakowanie makaronu spaghetti
    kilka lisków bazylii


    Pulpety:

    400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego)
    1/2 cebuli
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 dymka ze szczypiorkiem
    2 łyżeczki musztardy
    sól, pieprz


    Sos:

    2 pomidory
    1 marchewka
    1/2 cebuli
    sól, pieprz
    tymianek
    1 łyżka śmietany 18%

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa mielonego. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym pokrojoną drobno dymkę. Dobrze wyrobić mięsną masę i formować małe kulki. Pulpety podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • 2. Sos:
    Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do czasu powstania sosu. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec zblendować, by uzyskać gładki sos.
  • 3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Połączyć z sosem i pulpecikami i podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować