Gdy muszę coś szybko przygotować na obiad lub kolację, robię to spaghetti, którym chętnie zajada się cała moja rodzina.
Składniki:
● 25 dag makaronu spaghetti
● 1/2 kg kiełbasy
● 2 cebule
● 20-25 dag keczupu (łagodny lub ostry)
● puszka szprotek w pomidorach
● olej do smażenia
● przyprawy: oregano, sól, pieprz, słodka lub ostra mielona papryka
● 15 dag żółtego sera
Spaghetti w sosie rybnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zamiast soli możemy użyć kostki rosołowej) i odcedzamy. Przygotowujemy sos: kiełbasę kroimy w półplasterki, cebule w drobną kostkę i razem podsmażamy na bardzo
małym ogniu.
2.Szprotki osączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem. Gdy kiełbasa z cebulą się zrumienią, zalewamy je wodą, tak by były zakryte. Dodajemy szprotki
i keczup. Gotujemy kilkanaście minut, by część wody odparowała, a sos zgęstniał.
3.Do sosu dodajemy oregano i mieloną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy
startym serem.
Komentarze