Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku gotujemy makaron - 10 minut potrzebne na jego ugotowanie spokojnie starczy nam na przygotowanie reszty.
2.Na patelni smażymy boczek pokrojony w paseczki/kostkę/jak komu wygodnie - nie dodajemy dodatkowego tłuszczu.
3.W osobnej miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, parmezan oraz żółtka. Doprawiamy to gałką muszkatołową i pieprzem.
4.Następnie do miseczki wsypujemy podsmażony boczek, razem z tłuszczem, który z niego się wytopił (dzięki temu makaron nie będzie suchy i będzie bardziej aromatyczny)
5.Odcedzamy makaron i wsypujemy go z powrotem do garnka. Na bardzo małym ogniu mieszamy makaron dodając zawartość miseczki, czyli nasz sos. Dodajemy również groszek. Mieszamy bardzo szybko i energicznie, tak żeby nie zrobiła nam się jajecznica z makaronem, a wszystko ładnie zgęstniało.
Komentarze