Spaghetti Carbonara

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Mój ulubiony makaron. Przepis powstał jako jedna z prób osiągnięcia Carbonary idealnej, jaką jadłam w Bistro Manana w Chorzowie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti na dwie osoby: 200 gramów
    - boczek surowy wędzony chudy: 200 gramów
    - śmietana 30%: 200 mililitrów
    - parmezan (ile kto lubi - ja daję około 2 łyzki): 2 łyżki
    - żółtko jajka: 2 sztuki
    - groszek: 3 łyżki
    - gałka muszkatałowa: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Carbonara Spaghetti

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku gotujemy makaron - 10 minut potrzebne na jego ugotowanie spokojnie starczy nam na przygotowanie reszty.
  • 2. Na patelni smażymy boczek pokrojony w paseczki/kostkę/jak komu wygodnie - nie dodajemy dodatkowego tłuszczu.
  • 3. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, parmezan oraz żółtka. Doprawiamy to gałką muszkatołową i pieprzem.
  • 4. Następnie do miseczki wsypujemy podsmażony boczek, razem z tłuszczem, który z niego się wytopił (dzięki temu makaron nie będzie suchy i będzie bardziej aromatyczny)
  • 5. Odcedzamy makaron i wsypujemy go z powrotem do garnka. Na bardzo małym ogniu mieszamy makaron dodając zawartość miseczki, czyli nasz sos. Dodajemy również groszek. Mieszamy bardzo szybko i energicznie, tak żeby nie zrobiła nam się jajecznica z makaronem, a wszystko ładnie zgęstniało.
  • 6. Możemy podawać :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Makaron Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować