BUDYŃ TRUSKAWKOWY-bezglutenowy (BUDINO alle FRAGOLE)

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Sezon truskawkowy uważam z rozpoczęty! Polecam ten domowy budyń, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Pyszny deserek dla dzieci i dla osób na diecie bezglutenowej.

  • 4 godz.

Składniki:

  • na 4 budynie:

    300 g dojrzałych truskawek (już oczyszczonych)
    500 ml mleka
    120 cukru
    60 g skrobi kukurydzianej
    1 cytryna

    do dekoracji:
    parę truskawek
    bita śmiatena
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń truskawkowy-bezglutenowy (budino alle fragole) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą, oczyścić i zmiksować blenderem.
  • 2. Do rondelka wlać mleko, dodać zmiksowane truskawki, cukier i starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka). Doprowadzić wszystko do wrzenia.
  • 3. Do miski przesiać skrobię kukurydzianą i wlewać powoli podgrzane mleko z truskawkami. Dobrze rozmieszać, a następnie przelać z powrotem do rondelka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, całość zgęstnieje.
  • image-1pxnc9k 4. Foremki budyniowe (aluminiowe lub silikonowe) zmoczyć zimną wodą, a następnie wypełnić gorącym budyniem.
  • image-0pxqcyo 5. Schłodzić w lodówce przez ok. 3-4 godziny.
  • 6. Wyłożyć na talerzyki, udekorować bitą śmietaną i truskawkami.

Porady

Bydyń łatwiej wyciągniesz z foremki, zanurzając ją na chwilkę w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować