Sos z kurczakiem w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wspaniała krucha tarta, do tego sos z kurczakiem i marchewką, z dodatkiem soku z pomarańczy. Obłędne pyszne danie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    300g mąki pszennej
    200g zimnego masła
    2 żółtka
    sól
    3 łyżki zimnej wody


    SOS:
    Podwójne podpiersie z kurczaka
    1 Cebula
    1 marchewka
    1 pomidor
    1 ząbek czosnku
    1łyżeczka oregano, majeranku i bazylii
    2łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
    ok. 100ml bulionu
    sól
    olej
    2łyżeczki mąki +woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sosy

Sos z kurczakiem w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s2lbt2 1. KRUCHE CIASTO
    Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki- posiekać tak by się połączyło tworząc grudki. Dodać żółtka, wodę i lekko posolić. Zagnieść i uformować kulę, spłaszczyć owinąć folią spożywczą i włożyć przynajmniej na 1h do lodówki.
  • image-0n3k2q6 2. SOS
    Kurczaka umyć , oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać mięso z majerankiem i oregano. Posolić. Odstawić na 10min. Cebulę pokroić w półplastry i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czosnek drobno posiekać i wrzucić do cebuli. Marchew pokroić w plastry, wsypać. Dodać kawałki kurczaka, wszystko razem wymieszać. Smażyć , aż powstała woda prawie całkiem odparuje. Wrzucić wtedy pomidora pokrojonego na kawałki. Powinna być gęsta konsystencja. Dodać bazylię. Po chwili wlać bulion i zagotować. Dodać sok z pomarańczy. Gotować jeszcze chwilę. Jeśli mięso jest już miękkie wraz z marchewką, zagęścić sos mąką z wodą. Konsystencja sosu powinna być bardzo gęsta.
    Wystudzony sos powinien jeszcze zgęstnieć.
  • image-29q27in 3. Ciasto podzielić na dwie części(jedna nieco większa od drugiej). Większą część rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 26cm. Dobrze wykleić boki. Ciasto które 'wisi' oderwać (pozostawić oderwane ciasto). Drugą część także rozwałkować . Jeśli ciasto jest większe niż forma , również je poodrywać. Z oderwanego ciasta można uformować wałek do obręczy na ciasto oraz jakieś wybrane kształty. Włożyć wszystko jeszcze na ok.30min do lodówki.
  • image-06bgodq 4. Piekarnik rozgrzać do 200*C.
    Na formę wyłożoną ciastem dać przygotowany sos, równomiernie go rozłożyć. Przykryć drugą częścią ciasta. Ozdobić wedle upodobań. Delikatnie ponakłuwać wykałaczką.
  • image-02xtfd5 5. Włożyć do piekarnika na ok. 40- 45min.

Porady

Boki ciasta można posmarować białkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować