Jabłka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połącz mąkę, jajka, masło, żółtko, śmietanę i ekstrakt z wanilii i wyrób ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i wsadź na 12 godzin do lodówki.
2.Po upływie 12 godzin obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój jabłka na ćwiartki (możesz na mniejsze części, jeśli jabłko jest bardzo duże).
3.Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i pokrój je na kwadraty (wielkość kwadratów zależy od wielkosci kawałków jabłek). Na środku każdego kwadratu ułuż kawałek jabłka i pół łyżeczki konfitury. Zlep wszystkie rogi ciasta, tak aby powstały sakiewki.
4. Piecz ok.20 - 25min. w temperaturze 180st. aż ciasto nabierze złocistego koloru. Gorące ciastka posyp cukrem pudrem i wanilią lub polej lukrem. Smacznego!
Komentarze