Jabłka w kruchym cieście

4.51 (196 ocen)

  • 50 min

Idealny deser na niedzielne popołudnie, nie tylko jesienią.

  • 50 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    220 g masła
    1 jajko
    2 żółtka
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    1 łyżka ekstraktu z wanilii (możesz zastąpić odrobiną cukru z prawdziwą wanilią)
    600 g cukru pudru
    4 jabłka
    mały słoik konfitury lub dżemu
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połącz mąkę, jajka, masło, żółtko, śmietanę i ekstrakt z wanilii i wyrób ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i wsadź na 12 godzin do lodówki.
  • 2. Po upływie 12 godzin obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój jabłka na ćwiartki (możesz na mniejsze części, jeśli jabłko jest bardzo duże).
  • 3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i pokrój je na kwadraty (wielkość kwadratów zależy od wielkosci kawałków jabłek). Na środku każdego kwadratu ułuż kawałek jabłka i pół łyżeczki konfitury. Zlep wszystkie rogi ciasta, tak aby powstały sakiewki.
  • 4. Piecz ok.20 - 25min. w temperaturze 180st. aż ciasto nabierze złocistego koloru. Gorące ciastka posyp cukrem pudrem i wanilią lub polej lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować