sernik w kruchym cieście

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony cukrem pudrem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    180 g masła
    4 żółtka
    8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
    na masę serową:
    1 kg twarogu
    1 szklanka cukru
    8 jajek
    sok i skórka z cytryny
    100 g masła
    łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

*Uwaga: jeśli chcecie zrobić ten sernik z serka wiaderkowego to oczywiście można, ale należy dodać jeszcze jedno opakowanie budyniu waniliowego. *Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój słabo piecze od dołu to spód z ciasta należy najpierw podpiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować