Sos teriyaki

4.5 (147 ocen)

Teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą do pieczonych mięs, ryb, a także wszelkiego rodzaju potraw z grilla. To także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych oraz grillowanych.

Składniki:

  • 120 ml sosu sojowego
    1/4 szklanki zimnej wody
    50 ml mirinu *
    100 g cukru brązowego **
    1/4 łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 łyżeczki czosnku mielonego
    1 łyżka octu ryżowego
    1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
    * można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego
    ** można zastąpić 2 łyżkami miodu

Porady

Zastosowanie sosu: Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar Dip – nawet do ruskich pierogów!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

4.49 (168 ocen)

Schab Teriyaki

To może cię zainteresować