Sos słodko-kwaśny

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Lubicie kurczaka lub inne mięso w sosie słodko-kwaśnym??? Dziś zapraszam Was po przepis na taki właśnie sos, który zapełni Wasze półki w spiżarni.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    1/2 kg zielonej papryki
    1/2 kg czerwonej papryki
    1/2 kg cebuli białej
    1/2 kg cebuli czerwonej
    1 1/2 łyżki soli
    1 puszka ananasa
    1 puszka kukurydzy
    2 łyżki musztardy Dijon
    1 3/4 szkl. cukru
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
    1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
    1 łyżeczka curry
    3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    3/4 szkl. octu 10%
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczany z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Wszystko razem mieszamy i zasypujemy solą. Zostawiamy w chłodnym miejscu na około 4 godziny. Po tym czasie umieszczamy wszystko w garnku odlewając nadmiar powstałego soku. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 30 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy do całości ananasa pokrojonego w kostkę i kukurydzę. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 20 minut. Po tym czasie do soku z ananasa wsypujemy mąkę i dokładnie roztrzepujemy, całość wlewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.

    Sos przekładamy do wyparzonych słoików. Gorące kładziemy na zakrętkach i pozostawiamy do wystygnięcia.

Porady

Uwaga jeżeli nie posiadamy chłodnej piwnicy do przechowywania moja rada poddajcie jeszcze ten sos 10 minutowej pasteryzacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować