Domowy sos słodko-kwaśny

4.47 (170 ocen)

  • 2 min

Bardzo lubię kuchnię chińską,dlatego postanowiłam samodzielnie zrobić taki sos dla mojej rodziny. Znakomicie smakuje z kurczakiem i ryżem .

  • 2 min

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka ananasa
    2 łyżki soli
    1,5 szklanki cukru
    1/2 szklanki octu
    3 łyżki papryki słodkiej
    1/4 łyżki chili
    1 łyżka curry
    1/2 łyżki białego pieprzu
    2 łyżki czosnku granulowanego
    2 łyżki musztardy

    3 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Domowy sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Gotujemy w garnku przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę odsączoną z zalewy i ananasy,pokrojonego w kostkę wraz z zalewą. Mieszamy cały czas gotując. Teraz dodajemy resztę składników.
    Gotujemy wszystko jeszcze przez 30 minut, ale nie dłużej by warzywa zachowały kruchość.
    Mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce z odrobiną zimnej wody i sosu. Wlewamy do garnka z gotującym się sosem i ponownie zagotowujemy.
    Gorący sos przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy najlepiej na noc by słoiki się zawekowały.

Porady

Słoiki napełnione sosem przykrywam kocem, by mieć pewność że dobrze się zawekują. Mogę je w tedy wykorzystywać przez cały rok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować