Sos pieczarkowy

5 (148 ocen)

Prosty i pyszny sos do klusek lub do mięsa "wzmocniony" proszkiem z suszonych grzybów.

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
    1/4 szklanki wrzącej wody
    1 łyżeczka proszku z suszonych grzybów (suszone grzyby zmielone w maszynce do mięsa)
    330 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy, kroimy w cienkie półplasterki i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Zagotowujemy pod przykryciem, odkrywamy i dusimy aż do odparowania większości płynu. Lekko solimy, wlewamy śmietankę, wsypujemy proszek grzybowy, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
  • 2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy wody i zagotowujemy.

Porady

Przed podaniem do sosu można dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować