Sos pieczarkowy

  • wyświetlono: 1819 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

Prosty i pyszny sos do klusek lub do mięsa "wzmocniony" proszkiem z suszonych grzybów.

portret

Składniki

50 dag pieczarek
1/4 szklanki wrzącej wody
1 łyżeczka proszku z suszonych grzybów (suszone grzyby zmielone w maszynce do mięsa)
330 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
sól
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sos pieczarkowy

  • 1. Pieczarki czyścimy, kroimy w cienkie półplasterki i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Zagotowujemy pod przykryciem, odkrywamy i dusimy aż do odparowania większości płynu. Lekko solimy, wlewamy śmietankę, wsypujemy proszek grzybowy, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
  • 2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy wody i zagotowujemy.

Porady

Przed podaniem do sosu można dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiw_kilka_chwilsos pieczarkowyśmietanka 30sos do makaronusos do mięsasos do kopyteksos do kotletów mielonychprosty sos pieczarkowyłatwy sos pieczarkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sos kurkowo pieczarkowy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sos kurkowo pieczarkowy

Na kurki zaczyna się sezon a w...

Wigilijny sos pieczarkowy

Dodane przez: smakowisko

Wigilijny sos pieczarkowy

Ten sos zawsze gości na naszym...

sos pieczarkowy

Dodane przez: capri

sos pieczarkowy

Banalnie łatwy, a jaki pyszny,...

Dodane przez: PolskaGotuje

Sos pieczarkowy

sosik pieczarkowy

Sos serowo-pieczarkowy

Dodane przez: Młoda mama

Sos serowo-pieczarkowy

Sos bardzo delikatny, aromatyczny,...

image-15vnrwl

Dodane przez: natalia2004

Szybki sos pieczarkowy

Idealny do makaronu lub do mięsa.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE