Makaron z sosem bolognese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Zapraszam na moją wersje sosu bolognese. Sos bolognese z dodatkiem warzyw i makaronu smakuje rewelacyjnie. Polecam na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego
    20 dag selera
    4 marchewki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 puszki krojonych pomidorów ( 400 gram każda )
    100 g bruschetty z pomidorami
    olej do smażenia
    1 płaska łyżeczka soli cebulowej
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka z czubkiem ziół prowansalskich
    szczypta cukru
    szczypta cynamonu
    paczka makaronu ( 0,5 kg )
    woda do gotowania makaronu
    sól do wody
    olej do wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bolognese

Makaron z sosem bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obieramy ze skórki i myjemy, kroimy w kostkę. Marchew obieramy ze skórki i myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy cebulę w kostkę, czosnek w kosteczkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, wkładamy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojonego selera i marchew. Smażymy razem przez około 10 minut, cały czas mieszamy. Dodajemy mięso mielone i ponownie smażymy przez 10 minut. Przelewamy pomidory z puszki i smażymy na małym ogniu przez 30 minut, mieszamy.
    W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Następnie do sosu bolognese dodajemy przyprawy i bruschettę. Mieszamy i zagotowujemy. Sos podajemy z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować