Makaron z sosem bolognese

5 (169 ocen)

Pyszne i szybkie danie idealne na obiado-kolację.

Składniki:

  • duża cebula
    czosnek (wg uznania)
    ok. 0,5 kg mięsa mielonego
    makaron
    zioła prowansalskie
    świeża bazylia
    żółty ser
    przecier pomidorowy (średni lub mały słoiczek - wg uznania)
    sól
    pieprz
    olej
    woda
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Bolognese

Makaron z sosem bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek. Wrzucamy mięso mielone, podsmażamy, rozdzielając je jednocześnie na małe kawałki. Podlewamy wodą i dusimy ok. 15-20 minut, co jakiś czas dolewając wodę (w przeciwnym wypadku cała woda wyparuje a nasz sos będzie bardzo suchy). Dodajemy przyprawy, nie skąpiąc ziół. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i drobno posiekaną świeżą bazylię. Podawać ze startym na tarce żółtym serem przyprószonym świeżą bazylią.

Porady

My dodajemy zwykle sporo ziół, pieprzu i przecieru, ponieważ sos będzie łagodniejszy, kiedy będziemy go podawać z makaronem niż ten prosto z patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować