200 gr mięsa mielonego wołowego,100gr mięsa mielonego wieprzowego,1 cebula,1marchewka,mały kawałek selera,3ząbki czosnku, mały kawałek papryczki chilli,400ml przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki. suszone zioła- oregano,bazylia,łyżeczka cukru,oliwa z oliwek,suszona słodka i ostra papryka,sól,pieprz
Dodatkowo -parmezan lub zółty ser,makaron spaghetti lub inny
Makaron bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i papryczkę chilli kroimy w drobną kostke i podsmażamy w większym garnku na oliwie z dodatkiem cukru,jak sie zrumieni dodajemy potarta marchewkę i seler posypujemy słodką papryką ok 1 łyzki ,chwilę przesmażamy uważamy aby papryka sie nie spaliła.Dodajemy mięso solimy ,pieprzymy,smażymy ok 10min,dodajemy 2 ząbki przeciśniętego czosnku,oregano ok 1 łyżeczki,po przesmażeniu zalewamy przecierem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 1 godziny.Pod koniec dodajemy suszoną bazylię do smaku ,jeszcze jeden ząbek czosnku,sól,ostrą paprykę .
Makaron gotujemy al'dente .Po ugotowaniu na patelnie dajemy trochę sosu wrzucamy makaron ,mieszamy i razem chwile smażymy ,na góre polewamy jeszcze trochę sosu sypiemy serem i zajadamy :).
Smacznego
Porady
Sos smakuje najlepiej jak sie przegryzie..ja uwielbiam bolognese nawet na 2 dzień :).Można dodać trochę koncentratu pomidorowego jeżeli lubi się bardziej kwaśny sos tak jak ja... :)
Komentarze