Makaron z sosem bolognese

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na moją wersje sosu bolognese. Sos bolognese z dodatkiem warzyw i makaronem smakuje rewelacyjnie. Polecam na obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego
    20 dag selera
    4 marchewki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 puszki krojonych pomidorów ( 400 gram każda)
    100 gram bruschetty z pomidorami
    olej do smażenia
    1 płaska łyżeczka soli cebulowej
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka z czubkiem ziół prowansalskich
    szczypta cynamonu
    szczypta cukru
    paczka makaronu ( 0,5 kg )
    woda do gotowania makaronu
    sól do wody
    olej do wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bruschetta Dania z makaronem

Makaron z sosem bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę z czosnkiem przez chwilę i dodajemy marchew, seler. Smażymy przez około 10 minut, mieszamy. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez kolejne 10 minut, mieszamy. Dokładamy pomidory i smażymy ( na małym ogniu ) przez kolejne 30 minut, cały czas mieszamy. Na samym końcu dodajemy bruschettę i przyprawy.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu.
    Sos podajemy z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować