Soczyste ciasto z bakaliami i makiem

0 (0 ocen)

ciasto świąteczne z bakaliami i makiem. Ciasto jest miękkie,soczyste. Szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 200 g czystych,obranych marchewek
    3 jajka
    130g margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    30 ml soku pomarańczowego
    65g mielonego maku
    100 g mielonych migdałów
    70 g mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g różnych bakali np. orzechy włoskie ,płatki
    migdałowe,rodzynki,śliwka
    suszona,żurawina,kandyzowana skórka pomarańczowa
    1 łyżka mąki do oprószenia bakali

    1 opakowanie białej polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Soczyste ciasto z bakaliami i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar soku. Oddzielić żółtka
    od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puczystą masę. Dodawać
    po jednym żółtku.Dolać sok pomarańczowy i stopniowo marchew,mak i
    mielone migdały. Dodać oprószone w mące bakalie,wymieszać. Białka z
    dodatkiem szczypty soli, ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z
    proszkiem do pieczenia i na zmianę z pianą dodawać do ciasta.
  • Soczyste ciasto z bakaliami i makiem 2. Formę do keksów o długości 25 cm, wyłożyć papierem do
    pieczenia,wlać ciasto.
    Ciasto piec w temp. 175 stopni,przez około 60minut. Wyjąć z formy i
    ostudzić. Następnie polać biała polewą czekoladową.Dowolnie
    udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować