Soczyste ciasto z bakaliami i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar soku. Oddzielić żółtka
od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puczystą masę. Dodawać
po jednym żółtku.Dolać sok pomarańczowy i stopniowo marchew,mak i
mielone migdały. Dodać oprószone w mące bakalie,wymieszać. Białka z
dodatkiem szczypty soli, ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i na zmianę z pianą dodawać do ciasta.
2.Formę do keksów o długości 25 cm, wyłożyć papierem do
pieczenia,wlać ciasto.
Ciasto piec w temp. 175 stopni,przez około 60minut. Wyjąć z formy i
ostudzić. Następnie polać biała polewą czekoladową.Dowolnie
udekorować.
Komentarze