Ciasto szyfonowe z makiem i bakaliami

5 (191 ocen)

Ciasto bez żółtek, na samych białkach, jest błyskawiczne w wykonaniu i bardzo smaczne, wspaniałe na święta.

Składniki:

  • 1 szklanka białek + szczypta soli
    1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka suchego maku
    1 szklanka pokrojonych różnych bakalii ( rodzynki, morele suszone, orzechy, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa)
    1 kostka - 250 g rozpuszczonej margaryny do pieczenia lub masła
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery Ciasto

Ciasto szyfonowe z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06j12hr 1. Przygotować wszystkie składniki, na początek rozpuścić margarynę, po czym odstawić do wystudzenia.
  • image-0ramcjo 2. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą.
  • image-21yn511 3. Białka ubić na sztywną pianę, do miski z suchymi składnikami wlać letnią margarynę, dodać pianę i wylać do podłużnej foremki (35/12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-135r57n 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp.180 stopni.
  • 5. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować