Śnieżny puch

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty ,szybki i tani deser .

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 jajka
    -100 g cukru pudru
    -4 łyżeczki żelatyny
    -sok z połowy cytryny
    -20 ml wódki ( w wersji dla dzieci można pominąć )
    -2 łyżki kakao
    -posypka czekoladowa, owoce lub listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieramy żółtka. 1. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku ( 1/2 szklanki) i odstawiamy do zupełnego ostygnięcia .Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania puszystej, jasnej masy . Dolewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy mikserem .
  • Ubijamy białka. 2. Białka ubijamy na sztywno . Ubitą pianę dodajemy porcjami do żółtek i delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia składników. Nie należy mieszać zbyt długo ponieważ piana może stracić swoją puszystość. Powstałą piankę dzielimy na dwie równe części . Do jednej wlewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy a do drugiej części dodajemy kakao oraz wódkę . Nakładamy do pucharków na przemian po dwie łyżki aż wykorzystamy obie pianki .
  • Śnieżny puch. 3. Na wierzch posypujemy według uznania posypkę czekoladową , kawą rozpuszczalną lub kakao . Deser można polać konfiturą lub ulubionym sosem do deserów i przyozdobić listkiem mięty.

Porady

Deser przed podaniem można schłodzić , dobrze smakuje również na drugi dzień więc można go przygotować dzień wcześniej. Aby łatwo wyliczyć ilość deserów, należy przyjąć , że potrzebujemy 1 jajko na 1 osobę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować