Snickers z orzechami włoskimi

4.48 (158 ocen)

  • 60 min

Słodkiego nigdy dosyć.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3/5 kostki margaryny tj 150 g
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 jajko
    3 żółtka
    2 łyżki mleka
    3 łyżki miodu prawdziwego
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 cukier waniliowy tj 16 g

    Masa orzechowa:

    125 g margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    1,5 szklanki orzechów włoskich

    Dodatkowo:

    1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Snickers z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Składniki na ciasto miksujemy, a następnie zagniatamy rękoma.
    Dzielimy na trzy części i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na wymiar blaszki 32x 24 cm.
    Wykładamy każdą cześć ciasta na trzech osobnych blaszkach .
    Dwie części pieczemy po 15 minut w temp 180 stopni C.
    Na trzecią wylewamy masę orzechową :
    W rondelku rozpuszczamy margarynę ,miód i cukier.
    Pod koniec wsypujemy orzechy włoskie drobno posiekane.
    Mieszamy, a następnie przelewamy na ciasto.
    Pieczemy je także 15 minut w tej samej temp.
    Zdejmujemy z blaszki, gdy jest już dobrze przestudzone.
    Jeden blat ciasta smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy drugim blatem i znów smarujemy masą kajmakową . Przykrywamy blatem pieczonym razem z masą orzechową .
    Delikatnie przyciskamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z orzechami włoskimi

To może cię zainteresować