Śmietanowo kefirowy torcik z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne połączenie słodkiej śmietanki i kwaśnego kefiru. Dodatek wiśni i kakao nadaje temu deserowi wykwintnego smaku.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • tortownica 23cm


    WARSTWA CIEMNA
    500g kefiru naturalnego
    2 czubate łyżki kakao
    cukier według uznania - ok. 4-5 łyżek
    1 op. żelatyny-fix do deserów

    WARSTWA JASNA
    500ml śmietanki 30% słodkiej
    cukier puder do smaku - ok. 4-5 łyżek
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka cukru waniliowego
    1 op. żelatyny-fix do deserów

    ORAZ
    wydrylowane, odsączone wiśnie - ok. 1 szklanka
    kakao lub kawa inka do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śmietanowo kefirowy torcik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WARSTWA CIEMNA. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę-fix i ponownie miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem. Układamy trochę wiśni i wlewamy całą masę kakaową. Wkładamy do lodówki.
  • 2. WARSTWA JASNA. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy do smaku sok z cytryny i przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę fix. Krótko miksujemy. Na lekko stężoną ciemną masę wykładamy wiśnie. Na to delikatnie wylewamy jasną masę. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. Po stężeniu przed samym podaniem wierzch ciasta obsypujemy za pomocą sitka kakao lub inką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kefir Masa śmietanowa Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować