Torcik z wiśniami

0 (0 ocen)

Taki torcik zrobiłam dla synka na urodziny

Składniki:

  • Biszkopt jasny :
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    1 l śmietany kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    Dekoracja:
    dżem wiśniowy z kawałkami owoców
    wiśnie
    barwnik pomarańczowy
    barwnik niebieski





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Torcik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół.


  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie mieszamy i studzimy. Serek mascarpone ubijamy krótko mikserem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder , mascarpone i żelatynę. Dokładnie miksujemy. Na jeden blat ciasta wykładamy dżem wiśniowy i masę śmietanową (1/4 ciasta zostawiamy do dekoracji) Przykrywamy biszkoptem. Postępujemy tak z pozostałym biszkoptami. Wierzch ciasta wyrównujemy łopatką boki tortu dekorujemy białą śmietaną
  • 3. Do pozostałej śmietany dodajemy szczyptę barwnika pomarańczowego robimy kleksy wokół tortu. Do pomarańczowej masy dodajemy szczyptę barwnika niebieskiego wyjdzie nam kolor szary i dekorujemy boki tortu. Dekorujemy wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować