Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto z kaszy manny i chia. Do tego ciasta zrobiłam lekko kwaśną galaretkę z rabarbarem. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Galaretka rabarbarowa
    2 łodygi rabarbaru
    2 łyżki cukru
    2 szklanki wody
    1 opakowanie czerwonej galaretki
    Na ciasto
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    25 dag. masła
    1 szklanka kaszy manny
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki chia
    Tortownica - średnica 26 cm
    do tortownicy :
    papier do pieczenia
    kasza manna
    masło
    herbatniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Herbaty

Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową 1. Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości​. Odmierzamy 2 szklanki ugotowanego rabarbaru, przelewamy do miski i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a rant smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną, układamy herbatniki.

    Do miski wsypujemy kaszę manną i wlewamy 1 szklankę mleka, mieszamy i odstawiamy.

    Do garnka wlewamy resztę mleka, dodajemy masło i cukier, cukier waniliowy i stawiamy na gazie i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodajemy kaszę manną i zagotowujemy, ciągle mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy chia i mieszamy.
    Gotową masę przelewamy do tortownicy i schładzamy. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.51 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Mannowiec z malinami 1

To może cię zainteresować