Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będzie gotowa.Kruche ciasto,pyszny krem i jabłka to wszystko sprawia,że tarta jest niezwykle pyszna.Zapraszam.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
Masa śmietankowo-waniliowa:
2 jajka
1 śmietana 18 % ( 330 g )
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy ( bez cukru,na pół litra mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
kilka małych jabłek
sok z cytryny
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Śmietankowo-waniliowa tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem.Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2.Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę,dodajemy pozostałe składniki,śmietanę,cukier waniliowy,budyń w proszku,szczyptę soli i proszku do pieczenia.Miksujemy chwilę,aż masa będzie gładka.Następnie przelewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka ) .
3.Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.Każdą połówkę jabłka nacinamy i skrapiamy sokiem z cytryny.Następnie układamy na masie.
4.Tartę pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.Upieczoną tartę studzimy w formie.
5.Dobrze wystudzoną tartę wyjmujemy z formy i kroimy.
Komentarze