Kotleciki a la ruskie pierogi

4.51 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Moja rodzina uwielbia pierożki, jednak czasem na szybko, robię takie "kotleciki", które smakują jak smażone pierożki :) Zrobimy je dużo szybciej, a wyglądają i smakują równie dobrze, do tego dodatek świeżej rukoli - pyyyycha!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na około 30 sztuk:
    800 g ziemniaków (obranych)
    250 g twarogu
    duża cebula
    75 g rukoli
    3 sztuki wafli tortowych
    4 jajka
    bułka tarta
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Kotleciki a la ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i gorące dokładnie rozbijamy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie dokładnie wszystko ubijamy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Cebulę dodajemy do ziemniaków, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 3. Rukolę kroimy na mniejsze kawałki.
  • 4. Gorącym farszem smarujemy wafle, posypujemy rukolą po całym waflu, pozostawiamy na chwilkę by wafel zmiękł.
  • 5. Następnie wafel zwijamy w roladę i kroimy na kawałki ( z jednego wychodzi około 10-11).
  • 6. Każdy kawałek obtaczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Porady

Podajemy z sezonową surówką lub/i polane sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować