Kotleciki a`la gołąbki

  • wyświetlono: 710 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Pyszne kotleciki, które w smaku przypominają tradycyjne gołąbki, a nie wymagają tyle pracy :-)

mariosylwia

Składniki

1/2 główki młodej kapusty
500 g mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu (wcześniej podgotowanego)
1/2 szklanki kaszy manny
2 jajka

Dodatkowo:
mąka pszenna
1 mała puszka koncentratu pomidorowego (80 g)
2-3 łyżki śmietany 30%
1 - 2 kostki rosołowe
1 litr wody
sól, pieprz
kilka całych liści kapusty
10 - 15 dag margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Kotleciki a`la gołąbki

  • 1. Kapustę bardzo cienko poszatkować. Mięso połączyć z kapustą, ryżem, kaszą manną i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować owalne kotleciki, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano.



  • *2. Na dno garnka pokroić w kawałki margarynę i ułożyć na niej kilka liści kapusty. Podsmażone gołąbki ułożyć na liściach (wyszło mi dwie warstwy).
  • *3. Zalać wodą zagotowaną z kostką rosołową i koncentratem pomidorowym.
  • *4. Przykryć liściem kapusty.
  • 5. Gotować na wolnym ogniu ok. 50 - 60 minut. Na koniec dodać śmietanę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylakapustagołąbkigołąbki bez zawijaniagołąbki dla leniwych

Komentarze

Podobne przepisy

Potrawa a la Strogonow

Dodane przez: Marcia66

Potrawa a la strogonow

Coś smacznego i sycącego między...

Parówki a la stroganoff

Dodane przez: PolskaGotuje

Parówki a la stroganoff

Parówki a la stroganoff

Twarożek a la Tzatziki

Dodane przez: Futka

Twarożek a la Tzatziki

Propozycja na zdrowy i pożywny...

a`la chińszczyzna

Dodane przez: mariosylwia

Szybka a`la chińszczyzna

Polecam :-)

Pyzy a la Raffaello

Dodane przez: martula85

Pyzy a la Raffaello

Pyszne , aromatyczne i zaskakujące...

image-00820ox

Dodane przez: anita176

mortadela a la schab

tania i prosta propozycja obiadowa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE