Smażone pierogi ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odlać, odparować, ostudzić. Pokroić drobno cebulę i pieczarki, udusić na maśle, doprawić solą i pieprzem.
2.Ziemniaki zemleć, wymieszać z jajkami, obiema mąkami, wyrobić elastyczne ciasto.
3.Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, wykroić sporej wielkości placki. Nałożyć porcje farszu i zlepić brzeg ciasta. Pierogi obtoczyć w jajku i bułce. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju, smażyć pierogi na złoty kolor.
4.Na sos: podgrzać śmietanę, dodać posiekaną natkę, doprawić solą, gałką i pieprzem.Podawać do pierogów.
Porady
*należy pamiętać o podsypywani stolnicy mąką, gdyż masa ziemniaczana może się przyklejać
*placki na farsz nie mogą być zbyt cienkie
* smakują również z keczupem
Komentarze