Smażone pierogi ziemniaczane

4.99 (155 ocen)

Bardzo smaczne pierogi z farszem pieczarkowym, w smaku przypominające placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    7 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
    2 jajka

    farsz: 50 dag pieczarek
    2 średnie cebule
    3 łyżki masła
    sól, pieprz

    sos: 1,5 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
    pęczek natki
    gałka muszkatołowa

    ponadto: jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej

Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Smażone pierogi ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki i cebulę podsmaż na patelni 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odlać, odparować, ostudzić. Pokroić drobno cebulę i pieczarki, udusić na maśle, doprawić solą i pieprzem.
  • zmiel ugotowane ziemniaki 2. Ziemniaki zemleć, wymieszać z jajkami, obiema mąkami, wyrobić elastyczne ciasto.
  • nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów 3. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, wykroić sporej wielkości placki. Nałożyć porcje farszu i zlepić brzeg ciasta. Pierogi obtoczyć w jajku i bułce. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju, smażyć pierogi na złoty kolor.
  • 4. Na sos: podgrzać śmietanę, dodać posiekaną natkę, doprawić solą, gałką i pieprzem.Podawać do pierogów.

Porady

*należy pamiętać o podsypywani stolnicy mąką, gdyż masa ziemniaczana może się przyklejać *placki na farsz nie mogą być zbyt cienkie * smakują również z keczupem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować