Smażona dwukolorowa babka z jagodami

1 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W taki upał piec ciasto to istny zamach na życie, ale nie w tym przypadku to ciasto zrobicie na patelni i zapewniam Was, że jest równie dobre jak te z piekarnika.
Do jasnego ciasta dodałam kilkanaście jagód i w pierwszej wersji ciasto było tylko z cukrem pudrem, natomiast najpyszniejsze było przełożone domową nutellą ze śliwek i oblane czekoladą.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na patelnię o średnicy 24
    2 jajka klasy L
    125 g cukru
    100 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12 %
    80 g oleju
    180 g mąki pszennej
    esencja waniliowa - kilka kropel
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    2 łyżeczki kakao do ciemnej części ciasta
    plus 1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Smażona dwukolorowa babka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puch, następnie dodajemy jogurt lub śmietanę, olej i miksujemy króciutko do połączenia.
    2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą znów krótko miksujemy.
    3. Teraz ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dosypujemy kakao i dodajemy łyżkę wody, miksujemy znów króciutko.
    4. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (jeśli boimy się że ciasto może się przypalać w trakcie smażenia to wycinamy okrąg z papieru do pieczenia i wkładamy go do patelni i smarujemy olejem)
    Na tak rozgrana patelnię wylewamy najpierw jasne ciasto, posypujemy je np. jagodami, a na nie ciemne ciasto, przykrywamy pokrywką bez dziurek ! Jeśli są dziurki to trzeba je zakryć/zakleić !
    Ciasto smażymy na najmniejszym ogniu, w przypadku indukcji poruszałam się pomiędzy stopniem 3 a 4.
    Smażymy je przez około 35 do nawet 45 minut.

    Jeśli pod koniec wyczujecie, że ciasto zaczyna się przypalać to można je na ostatnie 10 minut przewrócić na drugą stronę ale tylko wtedy gdy wierzch ciasta będzie wyglądać na upieczony/suchy!

    Ciasto nie dopieczone po otwarciu przykrywki zwyczajnie opadnie i będzie zakalec.

    Usmażone ciasto wykładamy na kratkę i odstawiam do ostygnięcia, potem możemy je dowolnie udekorować czy np. nadziać. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować