Smarowidło z batatów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Człowiek nie tyle z nudów, ile z chęci urozmaicenia sobie straw, szczególnie śniadań, wymyśla coraz to "dziwaczne" połączenia. No bo jak to jeść słodkiego ziemniaka z chlebem lub bułką?!? Powiadam wam, można! I nawet przecudownie smakuje. I jakie zdrowe...Nadmienię jeszcze, że fajnie też smakuje z kaszą, np. pęczakiem lub moim ulubionym bulgurem. No mówię wam, poezja! Myślę, że do makaronu też przypasuje ;)
Polecam
Arek Gie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g batatów
    4 ząbki czarnego czosnku
    1 łyżka tahini
    50 g czerwonej pasty curry
    3 łyżki oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Smarowidło z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarowidło z batatów 1. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, lekko nacinamy i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą.Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C.


    Po upieczeniu batatów lekko studzimy, obieramy z łupiny i przekładamy do miski.


    Dodajemy tahini, pastę curry i ząbki czosnku. Całość blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą.


    Schładzamy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować