Ciastka Smalczyki z marmoladą różaną i posypką sezamową

4.49 (171 ocen)

  • 30 min

To ciasteczka mojego dzieciństwa właśnie ze smalcem, bardzo kruchutkie. Takie ciasteczka piekła moja mama.Szybko się je wykonuje, smakują wybornie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg mąki
    400 g twardej marmolady różanej
    1 jajko + 1 żółtko
    5 dag drożdży
    1 kostka smalcu(20 dag) o temp. pokojowej
    3 łyżki cukru
    1/3 szklanki śmietany 18%
    Do posmarowania ciastek - 1 białko + 2 łyżki sezamu
    Papier do pieczenia
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka smalczyki z marmoladą różaną i posypką sezamową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki - zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut by podrosło. Następnie przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować ciasto - cienko. Pociąć radełkiem na pasy o szerokości 5- 6 cm. Na dłuższym brzegu rozsmarować marmoladę, zwinąć. Pociąć na małe kawałki( u mnie około 8 cm). Przenieść na blachę wyłożoną papierem dołem do blachy sklejeniem, posmarować rozkłóconym białkiem, posypać sezamem. Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.

Porady

1.jako posypki można też użyć pokruszone orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować