Ciastka smalczyki

4.49 (150 ocen)

Smaczne ciasteczka do kawy.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 łyżka cukru
    6 dag. drożdży
    4 jajka
    szczypta soli
    0.5 kg. smalcu
    500 ml. śmietany
    1 opakowanie cukru waniliowego
    dowolna marmolada

Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka smalczyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utrzeć z mąką , dodać jajka, smalec , śmietanę, sól, cukier i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto ręką. (ciasto ma być troszkę rzadsze niż na pierogi ). Kiedy już jest wyrobione przekroić je na połowę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Pokroić prostokątny i nakładać na nie marmoladę. Ciastka przełożyć na blaszkę i odstawić na 10 15 min. do wyrośnięcia. Piec w temp 200 °C przez ok. 15 -20 min. do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem posypać wierz cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować