Smalczyk curry z pietruszką

0 (0 ocen)

Niebanalne połączenie tradycyjnej, staropolskiej kuchni ze smakami Dalekiego Wschodu. Wart wypróbowania kulinarny melanż.

Składniki:

  • 500 g słoniny bez skóry
    2 średnie pietruszki (łącznie 300g)
    1 większa biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżeczki curry
    szczypta chilli
    do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Sok Przystawki Kanapki Pasty

Smalczyk curry z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalczyk curry z pietruszką 1. Słoninę pokroić w drobną kostkę - smażyć 20 min, aż zaczną tworzyć się skwarki. Często mieszać, zwłaszcza na początku wytapiania.
  • Smalczyk curry z pietruszką 2. Pietruszki obrać, bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek posiekać. Rozdrobnione składniki dołożyć do słoniny, wsypać curry oraz chilli, dodać miód, wlać sok z cytryny. Całość dusić jeszcze 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Smalczyk curry z pietruszką 3. Smalczyk doprawić do smaku. Przełożyć do pojemnika, a po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować