Prosta i szybka w przygotowaniu pasta z wędzonej makreli z dodatkiem białego sera i warzyw, doprawiona curry, przyprawami korzennymi i pikantnym kolorowym pieprzem. Smaczne smarowidło – idealne na kanapki.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 wędzona makrela (310 g)
275 g twarogu tłustego 9% tłuszczu
120 g kukurydzy konserwowej z zalewy (masa po osączeniu)
1 duża biała cebula (120 g)
60 g obranej marchewki
40 g obranego selera korzeniowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
2 łyżki soku cytryny
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
¼ łyżeczki mielonej kurkumy
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Pasta rybna z twarogiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać, marchewkę oraz seler zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. W misce wymieszać cebulę, marchewkę, seler, osączoną kukurydzę, curry, gorczycę, kurkumę i gałkę muszkatołową.
2.Dołożyć oczyszczoną ze skóry i ości rybę, twaróg i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem jogurtu i soku z cytryny. Gotowe smarowidło doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze