Słowacka zupa grzybowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Podczas gotowania zupy w całym domu unosi się piękny zapach grzybów. A po takim posiłku mamdużo energii do zabawy z moją 2-letnią Małgosią.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1 kg prawdziwków
    ● 4 ziemniaki
    ● 2 jajka
    ● łyżka octu winnego
    ● 125 ml śmietany
    ● 3 dag kminku
    ● łyżka mąki
    ● ziele angielskie
    ● 3 liście laurowe
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Słowacka zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy i moczymy
    kilka godzin w wodzie.
    Odcedzamy (wywar zachowujemy),
    a następnie siekamy. Ziemniaki
    obieramy, myjemy i kroimy
    w dużą kostkę. Koperek myjemy,
    osuszamy i siekamy.
  • 2. Kminek, liście laurowe i ziele
    angielskie wsypujemy do 2 litrów
    wrzącej wody. Wlewamy
    wywar. Dodajemy ziemniaki
    i grzyby. Gotujemy 10 minut.
  • 3. Do 110 ml śmietany wsypujemy
    mąkę, mieszamy i hartujemy.
    Wlewamy do zupy.
  • 4. Robimy lane kluski: jajka rozkłócamy
    z resztą śmietany i wlewamy
    cienkim strumieniem do
    gotującej się zupy. Wlewamy
    ocet, doprawiamy. Przed podaniem
    posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować