Słowacka zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyszczamy i moczymy
kilka godzin w wodzie.
Odcedzamy (wywar zachowujemy),
a następnie siekamy. Ziemniaki
obieramy, myjemy i kroimy
w dużą kostkę. Koperek myjemy,
osuszamy i siekamy.
2.Kminek, liście laurowe i ziele
angielskie wsypujemy do 2 litrów
wrzącej wody. Wlewamy
wywar. Dodajemy ziemniaki
i grzyby. Gotujemy 10 minut.
3.Do 110 ml śmietany wsypujemy
mąkę, mieszamy i hartujemy.
Wlewamy do zupy.
4.Robimy lane kluski: jajka rozkłócamy
z resztą śmietany i wlewamy
cienkim strumieniem do
gotującej się zupy. Wlewamy
ocet, doprawiamy. Przed podaniem
posypujemy koperkiem.
Komentarze