1.W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać opłukane i pokrojone na kawałki grzyby. Posypac suszonym oregano, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez kolejne 3 minuty. Nastepnie wlać wino i gotować przez chwilę. ( ten krok mozna pominąć i wlac od razu bulion) .
2.Wlać gorący bulion i gotować przez ok 20 minut pod przykryciem - do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Można dodać także garść makaronu i gotować jeszcze kilka minut az zmięknie.
Zupe zaprawic smietana - Śmietanę wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego !
Komentarze