Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna , szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna z grzybami leśnymi czy to świeżymi czy mrożonymi, jednak można użyć także pieczarek.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy/ oleju
    1 duza cebula
    5 większych zimniaków
    Ok 350- 400 g grzybów - u mnie mrożone prawdziwki.
    szczypta suszonego oregano
    1/3 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
    1.5 l bulionu
    natka pietruszki
    150 g śmietany 18 procentowej
    Sól i pieprz do smaku
    Garść makaronu łazanki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
    Dodać opłukane i pokrojone na kawałki grzyby. Posypac suszonym oregano, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez kolejne 3 minuty. Nastepnie wlać wino i gotować przez chwilę. ( ten krok mozna pominąć i wlac od razu bulion) .
  • 2. Wlać gorący bulion i gotować przez ok 20 minut pod przykryciem - do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
    Można dodać także garść makaronu i gotować jeszcze kilka minut az zmięknie.
    Zupe zaprawic smietana - Śmietanę wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Prawdziwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować