Ciasto z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.
Piec 30 min w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na dwie części.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder Śnieżkę, następnie śmietan- fixy. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, dodać do kremu.
Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.
Wierzch: Na cieście rozsmarować gotową masę kajmakową.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć.
Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
Porady
Puszkę z masą kajmakową warto podgrzać w garnku z wodą, stanie się wtedy płynna i będzie się lepiej rozsmarowywać.
Komentarze