Ciasto z prażonym słonecznikiem

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto idealne dla wielbicieli bitej śmietany, krówki i prażonego słonecznika - jest po prostu przepyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek,
    szklanka cukru pudru,
    szklanka mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    budyń śmietankowy (40g).

    Krem:
    1/2 l śmietany 30% lub 36%,
    5 łyżek cukru pudru,
    2 śmietan-fixy,
    1 śnieżka.
    2 łyżeczki żelatyny

    Wierzch:
    puszka masy kajmakowej (380g),
    125g masła lub margaryny,
    cukier waniliowy,
    200 g łuskanego słonecznika ,
    2 łyżki cukru,
    5 łyżek mleka.

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć.
    Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.
    Piec 30 min w temp. 180st.
    Ostudzić i przekroić na dwie części.

    Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder Śnieżkę, następnie śmietan- fixy. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, dodać do kremu.
    Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.

    Wierzch: Na cieście rozsmarować gotową masę kajmakową.
    Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć.
    Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.

Porady

Puszkę z masą kajmakową warto podgrzać w garnku z wodą, stanie się wtedy płynna i będzie się lepiej rozsmarowywać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować