Ciasto Słonecznikowiec

  • wyświetlono: 846 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kakaowy biszkopt przełożony kremem kajmakowo - słonecznikowym. Przepis pochodzi ze strony Mojewypieki.

amelcia18
  • 260min

Składniki

Kakaowy biszkopt:
- olej rzepakowy- 3/4 szklanki
- woda- 1/2 szklanki
- cukier kryształ- 1 szklanka
- kakao- 3 płaskie łyżki
- jaja- 5 sztuk (żółtka i białka oddzielnie)
- cukier puder- 1/2 szklanki
- mąka pszenna- 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- soda oczyszczona- 1 łyżeczka

Blat słonecznikowy:
- słonecznik łuskany- 250g
- mleko- 4 łyżki
- cukier kryształ- 8 łyżek
- masło- 70 g

Masa:
- masło- 200g (w temperaturze pokojowej)
- masa kajmakowa z puszki ( w temperaturze pokojowej)- 1,5 puszki (jedna puszka 400g)
- upieczony i pokruszony blat słonecznikowy

Do dekoracji wierzchu ciasta wedel gustu można zrobić polewę czekoladową lub ubić 300ml śmietany kremówki następnie dodać trochę kajmaku z puszki (ilość kajmaku według uznania)i zmiksować chwilę.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Słonecznikowiec

  • 1. Balat słonecznikowy:
    Wszystkie składniki umieści w rondlu, rozpuścić i zagotować. Masę słonecznikową wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do złotego koloru uważając by słonecznik się nie przypalił. Gdy blat słonecznikowy wystygnie pokruszyć go i odstawić do miski.
  • 2. Kakaowy biszkopt:

    Olej, wodę, cukier kryształ, kakao rozpuścić i zagotować w rondlu ( zrobi się gęsta). Odstawić by masa całkowicie wystygła.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder łyżka po łyżce dalej miksując do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodać żółtko jedno po drugim dalej miksując do uzyskania puszystej masy. Dodać wystudzoną już czekoladową mieszankę i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i delikatnie wymieszać. Masę przelać na prostokątną blachę o wymiarach 25x35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w 200 stopniach do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty.
  • 4. Masa kajmakowa:

    Masło i kajmak utrzeć na puszystą masę. Następnie wrzucić pokruszony blat słonecznikowy i zmiksować razem.
  • 5. Przełożenie biszkoptu:
    Na spód biszkoptu wyłożyć masę kajmakową, wyrównać. Przykróć drugim blatem i lekko docisnąć. Wyrównać boki. Wierzch ozdobić bitą śmietaną z kajmakiem lub polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
    Smacznego!

Porady

Gdy nałożymy drugi blat warto jest go nasączyć. Moża to być woda z likierem kawowym lub po prostu woda z czystą wódką. Jeśli na wierzch ubijamy bitą śmietanę z kajmakiem włóżmy ją na jakiś czas do lodówki żeby trochę stężała ( na ten czas włóżmy także ciasto już do lodówki) a póżniej nałóżmy ją na ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Słonecznikowiec

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Słonecznikowiec

Lekki biszkopt przełożony karmelową...

Ciasto w sam raz na niedziele

Dodane przez: Xxxlicia0304

Słonecznikowiec

To ciasto napewno przypadnie do...

piernikowy słonecznikowiec

Dodane przez: iziona

Piernikowy słonecznikowiec

Ciasto wyszło wprost przepyszne...

Czekoladowy słonecznikowiec

Dodane przez: Jaga85

Czekoladowy słonecznikowiec

Ciasto idealne na wyjątkowe rodzinne...

słonecznikowiec bez pieczenia

Dodane przez: iziona

Słonecznikowiec na zimno

Pyszne ciasto bez pieczenia, znika...

fot. gosiak_w21

Dodane przez: gosiak_w21

SUPER ŁATWY SŁONECZNIKOWIEC

Mój mąż nie jest amatorem słodyczy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE