Ciasto Słonecznikowiec

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Kakaowy biszkopt przełożony kremem kajmakowo - słonecznikowym. Przepis pochodzi ze strony Mojewypieki.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • Kakaowy biszkopt:
    - olej rzepakowy- 3/4 szklanki
    - woda- 1/2 szklanki
    - cukier kryształ- 1 szklanka
    - kakao- 3 płaskie łyżki
    - jaja- 5 sztuk (żółtka i białka oddzielnie)
    - cukier puder- 1/2 szklanki
    - mąka pszenna- 1,5 szklanki
    - proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona- 1 łyżeczka

    Blat słonecznikowy:
    - słonecznik łuskany- 250g
    - mleko- 4 łyżki
    - cukier kryształ- 8 łyżek
    - masło- 70 g

    Masa:
    - masło- 200g (w temperaturze pokojowej)
    - masa kajmakowa z puszki ( w temperaturze pokojowej)- 1,5 puszki (jedna puszka 400g)
    - upieczony i pokruszony blat słonecznikowy

    Do dekoracji wierzchu ciasta wedel gustu można zrobić polewę czekoladową lub ubić 300ml śmietany kremówki następnie dodać trochę kajmaku z puszki (ilość kajmaku według uznania)i zmiksować chwilę.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Balat słonecznikowy:
    Wszystkie składniki umieści w rondlu, rozpuścić i zagotować. Masę słonecznikową wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do złotego koloru uważając by słonecznik się nie przypalił. Gdy blat słonecznikowy wystygnie pokruszyć go i odstawić do miski.
  • 2. Kakaowy biszkopt:

    Olej, wodę, cukier kryształ, kakao rozpuścić i zagotować w rondlu ( zrobi się gęsta). Odstawić by masa całkowicie wystygła.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder łyżka po łyżce dalej miksując do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodać żółtko jedno po drugim dalej miksując do uzyskania puszystej masy. Dodać wystudzoną już czekoladową mieszankę i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i delikatnie wymieszać. Masę przelać na prostokątną blachę o wymiarach 25x35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w 200 stopniach do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty.
  • 4. Masa kajmakowa:

    Masło i kajmak utrzeć na puszystą masę. Następnie wrzucić pokruszony blat słonecznikowy i zmiksować razem.
  • 5. Przełożenie biszkoptu:
    Na spód biszkoptu wyłożyć masę kajmakową, wyrównać. Przykróć drugim blatem i lekko docisnąć. Wyrównać boki. Wierzch ozdobić bitą śmietaną z kajmakiem lub polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
    Smacznego!

Porady

Gdy nałożymy drugi blat warto jest go nasączyć. Moża to być woda z likierem kawowym lub po prostu woda z czystą wódką. Jeśli na wierzch ubijamy bitą śmietanę z kajmakiem włóżmy ją na jakiś czas do lodówki żeby trochę stężała ( na ten czas włóżmy także ciasto już do lodówki) a póżniej nałóżmy ją na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (214 ocen)

słonecznikowiec

4.41 (214 ocen)

Słonecznikowiec

celkapatelka Pyszne ciasto 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować