Kruche rożki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Należy to zrobić jak ciasto będzie już w lodówce (1h przed wyciągnięciem ciasta) żeby rabarbar puścił sok.
2.Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać kostkę masła wyciągniętą prosto z lodówki i wysiekać (nie za długo). Dodać 2 żółtka i łyżkę śmietany. Szybko i krótko zagnieść. Wstawić do lodówki na minimum 2h. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy nie za cienko i kroimy kwadraty ( wielkość taka jaką chcemy). Nadziewamy rabarbarem i porządnie sklejamy. Układamy na nasmarowanych blachach. Ułożone rożki smarujemy rozmąconymi białkami. Pieczemy w 180- 190 stopniach do momentu gdy ciastka będą złote. 20- 25 minut. Zależy od piekarnika. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze